Foto

Emil Mimi Niculescu la "borna" 80!

Fostul mare baschetbalist Emil Niculescu (foto nr. 7)  isi schimba azi “prefixul”, implinind frumoasa varsta de 80 de ani.
Intrat definitiv in istoria baschetului romanesc ca fiind unul dintre cei care au transformat in arta sportul de sub panouri, facand adevarate spectacole de magie pe terenurile de joc prin anii 50’-70’, Mimi Niculescu face parte din generatia de aur a CCA. O generatie slefuita, atat din teren, cat si de pe banca, de celebrul Constantin Herold, devenita legenda si prin “formula magica: 3N + 2F”. Adica,  Folbert, Fodor, Nedeff, Niculescu si Nedelea, sau ulterior Novacek. Un cinci redutabil, care a facut legea atat in Romania, in perioada 1956-1964 (opt titluri nationale consecutive), dar si in Europa, unde CCA a atins cea mai valoroasa performanta obtinuta de vreo echipa de baschet din Romania: medalie de bronz in Cupa Campionilor Europeni, in 1961! Erau vremuri cand jocurile din Sala Floreasca se jucau cu casele de bilete inchise, in vreme ce in fata arenei ramaneau pe dinafara sute de fani care nu prindeau “un bilet in plus”. Iar copiii iti spunea pe nerasuflate intreaga echipa ros-albastra care a patruns in semifinalele CCE: Alexandru FODOR, Andrei FOLBERT, Mihai NEDEFF, Theodor NEDELEA, Emil NICULESCU, Armand NOVACEK, Ion CIMPOIAS, Valeriu GHEORGHE, Liviu NAGY si Ion TESTIBAN. In aproape doua decenii in care a evoluat in tricoul echipei militare, Emil “Mimi” Niculescu a adunat 10 titluri nationale, iar la nivelul reprezentativei tricolore a obtinut cea mai valoroasa clasare din istoria nationalei masculine: locul 5 la Europene.
Tarziu, dupa decembrie ’89, ca o recunoastere a valorii sale incontestabile, Mimi Niculescu a fost recompensat in 1998 cu titlul de maestru emerit al sportului  la propunerea echipei ICED Bucuresti, formatie la care a activat spre finalul carierei si la care a fost si antrenor.

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet si toti prietenii sai apropiati in ureaza un sincer si calduros “La Multi Ani!” 
 
 
 

Parteneri